sep 20

Filmtip: BURGUNDY, People with a Passion for Wine

Binnenkort verschijnt een nieuwe film die helemaal draait om wijngebied Bourgogne en zijn mensen: BURGUNDY, People with a Passion for Wine, geregisseerd en geproduceerd door Rudi Goldman. Namens Perswijn mocht ik de film al bekijken. En ik kan hem van harte aanraden.

De film van een uur geeft een mooi eigentijds beeld van de Bourgogne. Het verhaal is behoorlijk compleet, is fraai in beeld gebracht en wordt meeslepend verteld door mensen van de streek. Dat zijn onder andere Véronique Drouhin-Boss, hoofd wijnmaker bij Maison Joseph Drouhin, Olivier Leflaive (Maison Olivier Leflaive, Puligny-Montrachet), Vincent Bouzereau (Domaine Vincent Bouzereau, Meursault), Jacques Lardière (voormalig hoofd wijnmaker van Maison Louis Jadot) en de inmiddels ingeburgerde Alex Gambal (Maison Alex Gambal). De medewerking van Amerikaan Alex Gambal, die zijn werk in het onroerend goed in Boston in 1993 achterliet om in de Bourgogne wijn te gaan maken, is van grote meerwaarde voor de film. Want hij bekijkt de Bourgogne natuurlijk toch wat meer met een internationale blik en analyseert wat er zo bijzonder aan is.

Mooi en treffend is dat de film het gebied laat zien in al zijn schoonheid én harde realiteit, op momenten van vreugde en verdriet. Er zijn momenten die gaan over hagelschade en de angst en de wanhoop die die met zich meebrengt. Daarnaast zijn er passages met gezang in de kelders na de oogst en gelukzalige momenten tijdens La Paulée de Meursault. Ook is er aandacht voor de gastronomie van de streek, met chefs als Laurent Peugeot (Le Charlemagne*, Pernand-Vergelesses), en zien we Karine Magnin op truffeljacht (Les Truffières de Crépy).

BURGUNDY, People with a Passion for Wine is heel divers, sfeervol en nog leerzaam ook. Het is –dat moet gezegd worden– een voordeel om Bourgogne behoorlijk te kennen, want dan herken je alles. Maar ook voor kijkers met wat minder voorkennis is de film naar mijn mening heel aantrekkelijk. Hier is de link naar de trailer op de officiële website van de film, die al meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept:

http://www.burgundypeoplewithapassionforwine.com

BURGUNDY, People with a Passion for Wine komt 13 oktober 2016 uit op DVD en als Video On Demand en zal ook digitaal te koop zijn.

Leave a reply