Blog

mrt 08

Vrouwenfilms voor Internationale Vrouwendag

Maandag 8 maart is het Internationale vrouwendag. Een dag die staat voor de solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen. Om deze dag te vieren brengen wij een ode aan de vrouw met een paar prachtige films op een rij. 

De box Vrouw & Film bevat maar liefst vijf films, die elk een filmisch hoogtepunt uit licht van vijf gerenommeerde actrices. Met actrices als
Julianne Moore in Still Alice en Juliette Binoche in
A Thousand Times Goodnight.

Naast deze box hebben wij nog meer films in de aanbieding. Shirley, over de horrorauteur Shirley Jackson, vertolkt door Elisabeth Moss. En de Franse film La Vérite met Catherine Deneuve waarin zij een filmicoon speelt. 

Het Russische oorlogsdrama Beanpole gaat over twee jonge vrouwen die
leven proberen op te pakken in tijd van oorlog. Daarnaast hebben wij
de film Dark River met Ruth Wilson. Zij keert na 15 jaar terug naar haar familieboerderij en dit haalt de nodige wonden open. En tot slot
Instinct met niet alleen Carice van Houten in de hoofdrol,
maar tevens het regie debuut van Halina Reijn.

Om het rijtje van vrouwen compleet te maken selecteerde we ook nog eens twee Nederlandse series. Doris met Tjiske Reidinga, over een vrouw die na haar scheiding een nieuw leven start, en Danni Lowinski met Marlijn Weerdenburg over een kapster die een advocate wordt. 

Een mooie lijst films met sterke vrouwen in de hoofdrol


Vrouwen & Film

Laat je meevoeren door vijf bijzondere actrices, de dragende krachten in deze internationaal geprezen films. Het indrukwekkende oeuvre van deze vrouwen heeft ze een onuitwisbare plek opgeleverd in het filmlandschap waardoor een groot publiek ze voorgoed in het hart gesloten heeft. 

In de box zitten de films: Still Alice (Julianne Moore), Elle S’en Va (Catherine Deneuve), Gloria (Luz Jiménez), A Late Quartet (Catherine Keener) en A Thousand Times Goodnight (Juliette Binoche). 


Shirley

Met Elisabeth Moss

Fred en Rose verhuizen naar een dorp in Vermont in de hoop op een baan voor Fred. Het jonge stel krijgt een aanbod om in te trekken bij professor Stanley Hyman op voorwaarde dat Rose het huishouden op zich neemt én op zijn vrouw -de beruchte horror auteur Shirley Jackson- past. Hoewel Rose met afgrijzen het ongebruikelijke huishouden van het excentrieke koppel bijhoudt, ontstaat er toch een zeer bijzondere band tussen haar en Shirley. Een band die het huwelijk van het jonge koppel flink op de proef stelt.

INFO Shirley
Meer info

La Vérité

Met Catherine Deneuve

Het Franse filmicoon Fabienne wordt door iedereen in haar omgeving op handen gedragen. Voor de uitbreng van haar memoires keert haar dochter Lumir met haar gezin vanuit New York terug naar Parijs. Het is voor Lumir geen verrassing dat alles in haar ouderlijk huis nog altijd om haar moeder draait. Vol verbazing leest ze de fantasierijke biografie van haar moeder. Fabienne heeft echter geen tijd om stil te staan bij de vragen die Lumir hier over heeft. Ze is druk bezig met de voorbereidingen van een nieuw filmproject. De reünie tussen moeder en dochter verandert in een hevige confrontatie, waarbij weggestopte trauma’s worden opgerakeld en de waarheid eindelijk boven tafel komt.

Meer info

Beanpole

Met Viktoria Miroshnichenko

Leningrad, 1945. De Tweede Wereldoorlog laat grote sporen na in de stad. De gebouwen zijn verwoest, de inwoners zijn zowel fysiek als mentaal gebroken. Tussen de wrakstukken bevinden zich twee jonge vrouwen, Iya en Masha, die proberen hun leven weer op te bouwen. Iya werkt als verpleegster in een ziekenhuis voor oorlogsveteranen en zorgt ondertussen voor de zoon van haar vriendin. Als Masha definitief terugkeert van het front, moeten ze samen zowel oude als nieuwe trauma’s het hoofd bieden.

Meer info

Dark River

Met Ruth Wilson

Na de dood van haar vader keert Alice terug naar haar geboortedorp Yorkshire om de familieboerderij op te eisen. Ze is er 15 jaar niet geweest en haar broer heeft al die jaren de boerderij onderhouden. Hij verwelkomt haar bepaald niet met open armen en het is duidelijk dat haar komst oude wonden openhaalt. Om de strijdbijl te kunnen begraven zullen broer en zus hun diep weggestopte trauma’s uit het verleden eerst onder ogen moeten komen. Alleen zo kunnen ze aan het nieuwe hoofdstuk in hun leven beginnen. 

Meer info

Instinct

Met Carice van Houten

Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

INFO Instinct | Source 1 Media
Meer info

TV Series

Doris

Met Tjiske Reidinga

Deze Nederlandse comedy vertelt het verhaal van Doris Dorenbos, een charmante en ietwat onhandige 39-jarige vrouw die na een scheiding samen met haar twee schoolgaande kinderen een nieuw leven start. Ze zegt haar villa vaarwel en ruilt deze in voor een benedenwoning in Amsterdam. Doris twijfelt, stuntelt en ploetert zich door haar nieuwe bestaan, maar laat zich nooit kisten. 

Meer info

Danni Lowinski

Met Marlijn Weerdenburg

Danni Lowinski is een komische dramaserie over Danni, een kapster van begin 30 die pas een opleiding tot advocaat succesvol heeft afgerond. Als advocate komt ze niet aan de bak bij de grote advocatenkantoren en ze besluit een eigen ‘praktijk’ te beginnen in een winkelcentrum waar ze de gewone man juridische bijstand verleent voor maar 1 euro per minuut. 

Van de serie zijn maar liefst 4 seizoenen verkrijgbaar op DVD. 

Meer info